Telur Rebus Mata Kerbau (Poached Egg)

Following yesterday's entry, herewith method & tips to make a nice shaped poached egg.

By: Roz@HomeKreation
Source: Majalah Sedap

How to make nice round poached egg....
1. Place a lot of water in a wok. 
Add in a tbsp vinegar & 1 tsp Salt. Let it boil.
2. Break an egg into a small bowl.
Pour the egg into a ladle.
3. Slowly lower the ladle into the boiling water & let it cook to your preferred degree.
4. Lift out the ladle from the water & scoop the egg out from the ladle. 
Serve.
************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kelmarin Along tanya, kot2 lah ada yg minat nak belajar buat Telur Mata Kerbau versi rebus, tak sangka pula ada yg berminat. Jadi hari ni, Along sambung lah cerita seterus nya.... Along guna gambar yg mana ada drpd kelmarin - nak buat step-by-step, kang siapa pula nak makan telur ni memalam....

Cik Cek, Zana, Melly Octaviana, Edazman & Nur..... Kalau tak paham, tanya jer ya.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Majalah Sedap

CARA2 MEMASAK TELUR REBUS MATA KERBAU:
1. Masukkan air yg banyak ke dlm kuali & campurkan 1 sb cuka & 1 st garam. Masak sehingga air menggelegak.
2. Pecahkan sebiji telur ke dlm mangkuk kecil.
Tuangkan telur ke dlm senduk.
3. Dengan perlahan2, celupkan senduk itu ke dlm air menggelegak tadi.
4. Bila telur sudah masak seperti yg di inginkan (1/2 masak ke atau 3/4 masak), keluarkan senduk dari air & cungkil telur dengan sudu.

Tip supaya telur tak melekat kat senduk, celup senduk dlm air yg panas tu sebelum tuangkan telur ke dlm nya.
In the process of cooking

Egg is ready!

 
Half-cooked poached egg

0 komentar:

Post a Comment

Blog Archive