Kek Lapis Asam Manis (Sarawak Hawflakes Layered Cake)

 Today is a Muslim's New Year and it is a holiday in Malaysia. I took the opportunity to bake this lovely Sarawak layered cake which will be served during my sister's wedding next week. This cake is moist and tasty!
By: Roz@HomeKreation
Source with compliment: DayangJack
Translated into English by HomeKreation
Size: 8.5" square
INGREDIENTS:
10 Grade A Eggs
120g Castor Sugar (originally 150g) 
1 tbsp Ovallet
1 tsp Vanilla Essence
450g Butter
300g Condensed Milk
200g Marie Biscuit Powder (grind biscuits, sift & measure) 
100g Hongkong Flour
Hawflakes
Colorings

METHOD:
1. Beat eggs, sugar, ovallet & VE until fluffy.
2. Beat butter & condensed milk until creamy.
3. Combine the two mixture until well mixed.
4. Divide into 3 equal portions and color each green, purple & yellow.
5. Spread 6 tbsp of mixture into lined/greased tin.
Grill until surface is golden & press to make it even layer.
Repeat layering & grilling until all green batter is used up - arrange hawflakes on every two layers.
Repeat the same process with purple & yellow batter.
6. Finally, bake at 170C for 10 minutes to ensure cake is fully cooked.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Salam Maal Hijrah buat semua para pembaca berugama Islam. Semuga tahun ini di panjangkan umur & di lindungi Allah daripada segala godaan. Hari ni cuti jadi Along pun buatlah projek melapis - kek ni Along nak bawa ke Kedah minggu depan untuk hidangan sewaktu majlis perkahwinan adik Along nanti. Kali ni Along mencuba resepi DJ, tak salah pilihan Along - memang sedap & lembab kek ni. Along hiris nipis jer supaya para pembaca dapat lihat rupa dalaman nya - takleh hiris tebal2 sebab nak kasi kat orang kan.


By: AlongRoz@HomeKreation
Source: DayangJack (terima-kasih DJ kongsi resepi yg sedap ni)
Resepi di taip semula utk mudah rujuk
Saiz: 8.5" persegi
BAHAN2:
10 bj Telur Gred A
150g Gula Kastor (Along kurangkan 120g) 
1 sb Ovallet
1 st Esen Vanilla
450g Mentega
300g Susu Pekat
200g Tepung Biskut Marie (kisar biskut, ayak & timbang) 
100g Tepung Hongkong 
Hawflakes
Pewarna

CARA2:
1. Putar telur, gula, ovallet & EV sehingga kembang.
2. Putar mentega & susu pekat sehingga putih berkrim.
3. Satukan kedua2 adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
Warnakan hijau, ungu & kuning.
5. Ratakan 6 sudu adunan hijau ke dalam tin yg di alas kertas & di gris.
Bakar dgn api grill sehingga perang permukaan nya & tekan sehingga padat.
Ulangi melapis adunan hijau sehingga habis - susun hawflakes setiap dua lapisan.
Ulangi melapis dgn adunan ungu pula sehingga habis - susun hawflakes setiap dua lapisan.
Ulangi melapis dgn adunan kuning pula sehingga habis - susun hawflakes setiap dua lapisan.
6. Akhir sekali bakar dgn suhu 170C selama 10 minit supaya kek masak sempurna.
**********************************************************

NOTA PANDUAN:
Sebelum ni sering soalan yang sama mengenai kek lapis yg Along terima & panduan di bawah ini harap nya dapat membantu:

- Suhu oven ialah pada tahap maksima, bergantung jenis oven yg anda gunakan. Lazim nya, oven ada function "bake" atau pun "grill". Function grill selalu nya sudah di tetapkan suhu pada aras maksima & hanya api atas sahaja. Jika anda menggunakan funtion "bake", kek akan mengembang apabila di bakar menjadikan nya kering & keras.
- Untuk mendapatkan lapisan yg sama rata dan tiada gelembung2 udara, sukat setiap lapis & tekan selepas di bakar. Langkah ini adalah wajib bagi semua kek lapis Sarawak.
 

0 komentar:

Post a Comment

Blog Archive