Here is sharing what I made for breakfast during my break. English translation to be updated upon request.
BAHASA MALAYSIA VERSION
By: Roz@HomeKreationAdopted from: Kak Hanieliza
BAHAN2:
1 ulas Bwg Putih - cincang
1 tangkai Cili Merah - hiris halus
1 labu Bwg Besar - racik
200g Udang - cincang (Along ganti dgn 50g udg kering)
1 btg kecil Carrot - sagat/potong halus
1 cwn Kobis - racik halus
5 btg Kacang Panjang - potong halus
1 sb Minyak
Garam
Kulit Popiah 8.5" square
CARA2:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, cili dan bawang besar sehingga wangi.
Masukkan udang dan carrot, kobis, kacang dan garam.
Kacau rata & masak sebentar sahaja.
Angkat & sejukkan.
2. Gulung 1 sb inti dgn kulit popiah & gamkan dengan perekat tepung.
Buat sehingga habis.
3. Goreng popiah di dalam minyak yg banyak dan sederhana panas sehingga kuning.
Toskan minyak & angkat.
SIRA CILI:
1 ulas Bwg Putih - tumbuk
2 sb Cili Mesin
2 sb Cili Sos
1/2 sb Cuka
1 sb Gula
Garam
Bijan yg di sangai
CARA2:
Panaskan 1 sb minyak & tumis bwg putih, cili sehingga wangi.
Masukkan bhn2 yg lain & kacau sehingga pekat.
Masukkan popiah goreng & gaul rata.
Angkat & di hidangkan segera.
0 komentar:
Post a Comment