Apart from Bubur Pedas I made Cucur Udang (on request fr hubby & kids) and Pumpkin Pie Brownie. Will share Pumpkin Pie Brownie recipe later when I can find more time.
I've posted this earlier here & here before. Anyway, herewith BM translation with slight modification.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
300g Daging Lembu / Ayam - potong kecil2
200g Kulit Lembu / Tendon - potong kecil & rebus ehingga lembut
200g Udang (optional)
5 sb Cilli Pes
5 ulas Bwg Merah*
3 ulas Bwg Putih*
1cm Belacan* (* tumbuk)
1" Halia - ketuk
1 mangkuk besar Santan
1" Halia - ketuk
1 mangkuk besar Santan
1 keping Sayur Tahu Kering**
Cendawan Kering**
Kulat Hitam** (** rendam sehingga kembang & potong kecil2)
Sayur Midin***
Putik Jagung***
Kcg Panjang***
Terung***
1 biji Kentang***
Karot***
1-2 helai Daun Kunyit***
Daun Singkel***
Daun Kesum*** (*** hiris halus / potong kecil)
4 sb Minyak
4 sb Minyak
Garam
CARA2:
1. Panaskan minyak & tumis bhn2 tumbuk*, pes cili & halia sehingga wangi.
Masukkan bumbu & kacau sebentar.
Masukkan daging/ayam & masak sehingga empuk.
Masukkan santan & biarkan menggelegak.
Masukkan garam & sayuran yg agak keras - masak sehingga lembut.
Masukkan sayuran yg lain & masak sehingga sebati rasa.
2. Hidangkan untuk di nikmati begitu sahaja ataupun dgn nasi & lauk-pauk lain.
NOTA:
Bumbu Bubur Pedas tu di buat daripada beras yg di goreng dgn rempah dan kemudian di kisar kasar. Ia nya memberi haruman dan perisa yg unik kepada Bubur Pedas dan juga amat mengenyangkan.
Assorted vegetables used for making Bubur Pedas (I forgot to buy carrot, so less colorful) |
0 komentar:
Post a Comment