Cik Ja, can you recognise the Delf Blue....hehe, love it so much! |
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 cup Mung Beans
1/4 cup Sago - soaked
1 small Sweet Potato - cubed & boiled
1 bowl Coconut Milk
Sugar & Palm Sugar - to taste
½ tsp Salt
1 Pandan Leaf
METHOD:
1. Wash & boil mung beans until soften.
2. Add in coconut milk, sago, sweet potato, sugar, salt & pandan leaf.
Cook until boil.
Ready to be served.....!
********************************
*
Buat bubur kacang yang memang kesukaan hubby tapi kali ni Along leak keledek & sagu. Walau pun dah di siarkan sebelum ni, saja nak tunjuk lagi sebab ada kelainan sedikit dari yg sebelum nya.
BAHAN2:
1 cwn Kacang Hijau
1 cwn Kacang Hijau
1/4 cwn Sagu - rendam
1 biji Keledek - potong kecil & rebus
1 mangkuk Santan Pekat
Gula Pasir & Gula Merah secukup rasa
½ st Garam
1 helai Daun Pandan
CARA-CARA:
1. Basuh & rebus kacang hijau sehingga betul2 kembang & lembut.
2. Masukkan santan, sagu, keledek, gula, garam & daun pandan yg di simpul.
Masak sehingga mendidih.
Gula Pasir & Gula Merah secukup rasa
½ st Garam
1 helai Daun Pandan
CARA-CARA:
1. Basuh & rebus kacang hijau sehingga betul2 kembang & lembut.
2. Masukkan santan, sagu, keledek, gula, garam & daun pandan yg di simpul.
Masak sehingga mendidih.
Siap....!
0 komentar:
Post a Comment