By: Roz@HomeKreation
Source: MyResipi-MsOreo
English translation by HomeKreation
Makes 3 pieces small, 2 pieces big
INGREDIENTS:
½ cup Sugar
1 Egg
2 cup Flour*
1 tsp Bicarbonate Soda*
1 tsp Baking Powder* (* sift)
1½ cup Water
1 tbsp Pandan Paste
FILLING:
1 cup Roasted Peanuts - grind
1 cup Canned Creamed Corn
Margerine
CARA2:
1. Blend egg & sugar.
Mix into flour mixture*, water & pandan paste until smooth.
2. Heat up non-stick pan.
Pour 1-2 scoop of batter & let it cooked until air bubbles break up.
Spread some margarine on top & sprinkle peanuts & creamed corn.
Fold into two & serve.
3. Repeat cooking process & finish up all batter.
Meh kita buat Apam Balik sendiri.... Nak beli kat kedai pun banyak kuih ni tapi nak gak buat sendiri... Buat sendiri boleh letak inti yg kita suka banyak2.... Siap tukar jadi apam pandan lak lagi....hehe. Apam ni versi lembut... dah sejuk pun lembut. UsuRaz lak tanya ada tak yg versi rangup.... tu nak kena try resepi lain lah pulak tapi yg ni pun sedap & laku habis.
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: MyResipi-MsOreo
Resepi di taip semula utk mudah rujuk & di ubah sedikit
Bilangan: 3 kecil & 2 besar
BAHAN2:
½ cwn Gula
1 biji Telur
2 cwn Tepung Gandum*
1 st Soda Bicarbonate*
1 st Baking Powder* (* ayak)
1½ cwn Air
1 sb Pes Pandan
INTI:
1 cwn Kacang Tanah - goreng tanpa minyak & di kisar
1 cwn Krim Jagung
Sedikit Planta
CARA2:
1. Mesin gula & telur sehingga kembang.
Masukkan campuran tepung*, air dan pes pandan sehingga sebati.
2. Panaskan kuali non-stick.
Tuangkan 1-2 senduk adunan & biarkan buih2 udara menggelembung sehingga masak.
Sapu planta ke atas permukaan apam & tabur kacang & jagung.
Lipat dua & hidangkan.
3. Ulangi sehingga adunan habis.
Adunan dan inti kacang kisar & krim jagung |
Pancake in cooking.... masak sehingga buih2 lubang |
Tabur inti sebaik shj apam dah masak |
Lipat dua & siap untuk di hiris2 |
Apam yg siap di hiris2... tunggu nak ngap jer... |
0 komentar:
Post a Comment