Recipe in English will be provided upon request. I'm saving an effort to do so for now as I believe this authentic dish is only popular amongst Malays. If I'm wrong, do shout for translation.
************************************************
Walaaaa.... sedap nya makan nasi berulam cili hijau & bunga kunyit cicah dengan Sambal Tempuyak Petai & Udang, ada pula ikan goreng panas2!! Tak kira apa dah, Along bedal jer 2 pinggan nasi malam tu....hehehe.... melepas geram, dah lama teringin... petai dlm peti sejuk pun dah kecut dok postpone berapa kali dah.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
Udang - potong janggut
Petai - belah dua
10 biji Cili Padi*
1 biji Cili Hijau*
3 ulas Bwg Merah* (* blend)
3-4 sb Tempuyak
1 mangkuk Santan
1-2 helai Daun Kunyit - hiris halus
1 batang Serai - hiris kasar
Garam
CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk & masak sehingga pekat.
2. Hidangkan dgn ulam kesukaan anda (spt timun, bunga kunyit, cili hijau, dll) beserta nasi panas & ikan goreng.
Ulam cili hijau - gift from sis Marina |
Turmeric flower from my backyard |
0 komentar:
Post a Comment