By: Roz@HomeKreation
Size: 9" square tin
INGREDIENTS:
4½ cup Granola Cereal
100g Butter
250g Bittersweet Chocolate
180g Condensed Milk
METHOD:
1. Melt chocolate in microwave for 1 minute & add in condensed milk.
Melt butter in microwave in a separate bowl & mix into chocolate mixture.
Mix in Granola cereal until well coated.
2. Line tin with parchment paper, overhang on two sides - so that it can be easily lifted out later.
Press mixture into the tin.
Let is set in fridge before slicing.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Along buat ni untuk Liana bawa bekal ke sekolah untuk sarapan pagi. Liana cerewet makan, yg ini boleh juga tarik perhatian dia sebab ada coklat. Kebiasaan nya, Along tak benarkan Liana makan coklat tapi sebab yg ini ada bijirin dan kekacang yg boleh mengenyangkan, so ok lah sekali-sekala.
Nak buat ni senang sangat2 - sediakan pada malam nya dan esuk pagi hidangan sarapan seisi keluarga sudah sedia. Ni kira lapik perut je sebelum the boys rihat sarapan di kolej. Buat kudap2 bila2 pun boleh....
Resepi ni lebih-kurang cam Kek Batik Coklat yg Along buat sebelum ni.
By: AlongRoz@HomeKreation
Size: 9" square tin
BAHAN2:
4½ cwn Granola Cereal
100g Butter
250g Bittersweet Chocolate
180g Susu Pekat
CARA2:
1. Cairkan coklat dlm microwave selama 1 minit.
Campurkan susu pekat sehingga sebati.
Cairkan butter dlm microwave 30 saat dlm mangkuk yg berasingan & campurkan sebati dgn adunan coklat.
Masukkan Granola Cereal & gaul sehingga rata.
2. Lapik tin dengan kertas - pastikan kertas terlebih panjang di dua hujung.
Tekan adunan ke dalam tin supaya rata.
Simpan dalam peti sejuk sehingga coklat keras.
Potong & hidangkan.
Tekan adunan ke dalam tin supaya rata.
Simpan dalam peti sejuk sehingga coklat keras.
Potong & hidangkan.
Before sliced |
0 komentar:
Post a Comment